Tokom zime i hladnih zimskih dana posebno vodimo računa o tome koje vrste namirnica nam mogu pomoći da očuvamo naš imunutet i zaštitimo se od prehlade i gripa. Kada su hladni zimski dani u pitanju nemamo veliki izbor svežih namirnica, pa jacanje imuniteta hranom često postižemo unosom južnog voća. Pored zdravih navika, šetnje i umerene fizičke aktivnosti, ishrana je veoma bitna kako bi naš organizam bio zaštićen od virusa tokom zime.
Hrana za jačanje imuniteta ne mora se drastično razlikovati od one, koju unosite svakodnevno. Potrebno je samo da svoj dnevni meni obogatite namirnicama koje će ojačati vaš imunitet i uživate u njihovom ukusu.
Opšte je poznato da naš organizam pokreće voće i povrće, pogotovo ono koje obiluje vitaminima koji jačaju naš imuni sistem. Zato tokom zimskih dana treba da biramo upravo ono voće i povrće koje je bogato vitaminom C. Iz tog razloga bi u svakodnevnu ishranu tokom zime trebalo da uključimo salate i voćne užine umesto slatkiša i grickalica. Ova hrana za jačanje imuniteta odlična je jer ne iziskuje previše vremena za spremanje, kao ni promenu na vašem dnevnom meniju. A poznato je da voće i povrće takođe održavaju organizam u balansu.
Nakon praznika i bogate i kalorične hrane koja se našla na našim trpezama, trebalo bi da obratimo pažnju na laganiju ishranu bogatu proteinima, kako naš organizam ne bismo opteretili i učinili podložnim virusima. Jačanje imuniteta hranom tokom zime podrazumeva da vaš izbor bude baziran na hrani bogatoj povrćem i vlaknima. Naravno, iz ishrane ne bi trebalo isključiti ni meso, kao ni ribu koju bi trebalo jesti dva puta nedeljno.
Riba i morski plodovi bogati su omega masnim kiselinama , koje u sebi sadrže cink i magnezijum i štite naše telo od prehlada i upala.
Mahunarke poput pasulja, graška, sočiva predstavljaju idealne namirnice za jacanje imuniteta. Osim što ih skoro svakodnevno možete pripremati, njihov sastav bogat je i biljnim proteinima koji u sebi sadrži dosta vitamina C i gvožđa. Njihovim unosom podstičete dobro varenje i štitite svoj organizam od prehlade.
Ukoliko spadate u red onih koji svoju trpezu ne mogu da zamisle bez voća, onda su pomorandže i borovnice odlične namirnice za jacanje imuniteta tokom zime. Borovnice su izvor antioksidansa koji pruža odličnu prevenciju protiv kašlja i prehlade.
Prema istraživanjima, oni koji konzumiraju hranu koja sadrži antioksidanse imaju 33% mogućnosti da tokom zime ostanu zdravi i zaobiđu prehladu. Pomorandže za razliku od borovnica obiluju vitaminom C kao glavnim saveznikom u borbi protiv prehlade, pa bi tokom zime bilo poželjno da svakog dana pojedete po jednu pomorandžu kako biste ostali zdravi.
Kada je u pitanju lečenje prehlade, đumbir je jedna od najboljih namirnica. Njegov koren odličan je saveznik i igra bitnu ulogu u jačanju vašeg imuno sistema. Đumbir deluje i protiv patogenih mikroorganizama, a u kombinaciji sa limunom odlična je pomoć za ublažavanje respiratornih infekcija. Osim toga, ova biljka utiče na bolje raspoloženje i odličnu koncentraciju.
Kada je u pitanju hrana za jačanje imuniteta, ne možemo a da se ne osvrnemo i na mlečne proizvode. Bilo da uživate u grčkom jogurtu ili ne, on bi svakako trebalo da se nađe na vašoj trpezi i tokom zime. Bogat probioticima, ovaj jogurt može pomoći u prevenciji i borbi protiv prehlade.
Osim što je bogat kalcijumom, ovaj jogurt odličan je i kao dodatak u ishrani, pa ga možete konzumirati zajedno sa proteinima ili mahunarkama.
„Jedna jabuka dnevno drži doktora podalje“ nije samo izreka, već činjenica, budući da ovo voće zapravo može pomoć́i u prevenciji bolesti kao što je obična prehlada. Jabuke sadrže fitokemijske antioksidante koji pomažu u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Bilo da ste ljubitelj ili ne nekih od ovih namirnica, potrudite se da se one tokom zime bar ponekad nađu na vašoj trpezi. Tako će te zaštiti i sebe i one koje volite od prehlada i gripa.