Leto je završeno, ali to ne znači da mi i dalje ne možemo da uživamo u zdravoj ishrani i ukusnoj hrani prepunoj vitamina. Možda tokom jeseni nećemo biti u prilici da konzumiramo omiljene slasne voćke poput lubenice ili dinje, ali i jesen sa sobom nosi mnoštvo ukusnih namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašoj trpezi. I dok neki jesen dočekuju radujući se sezoni bundeva i kestena, drugi pak uživaju u jesenjim namirnicama smatrajući da one imaju lepši i bolji ukus od sezonskog letnjeg voća ili povrća.
I, donekle su i u pravu, jer istraživanja pokazuju da većina povrća i voća koja zri na jesen ima bolji i puniji ukus jer bolje podnosi mraz i hladnija jutra, pa su samim tim ove zdrave namirnice i bolje. Bilo da ste ljubitelj voća ili povrća postoji niz namirnica koje se ove jeseni prosto moraju naći u vašoj ishrani.
Osim što sadrže mali broj kalorija, hranljive su i odličan saveznik u borbi sa viškom kilograma, jabuke spadaju u red voća koje se može pronaći na vašoj trpezi tokom čitave godine, ali su upravo u jesen najslađe. Ovo voće nalazi se na samom vrhu kada je zdrava ishrana u pitanju, a odlično je i za detoksikaciju organizma. Jabuke možete koristi kao užinu ili od njih napraviti razne poslastice. Čips od jabuke je savršena grickalica i odličan je u borbi sa glavoboljom. A, jabuke su dobre i u borbi protiv dosadnih virusa i prehlada koji upravo vrebaju u jesen.
Pomorandže mogu predstavljati asocijaciju na tople letnje, dane ali se češće mogu svrstati u jesenje zdrave namirnice. Sa samo jednom ceđenom pomorandžom ujutro unećete dovoljno energije za čitav dan. Zato ih koristite i na jesen praveći zdrave smutije, ili salate od sezonskog voća.
O ovom voću najviše se priča u samu jesen kada krene berba ili pravljenje vina. Osim što je bogato vitaminima A, B, C i E, grožđe sadrži i mnoge korisne sastojke poput minerala, masti i biljnih vlakana. Ono takođe može biti od pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti, bolesti želudca, anemije, nervoze i nesanice. S toga ne propustite jesenju berbu ovog voća, neka se ono nađe na vašoj trpezi bilo kao međuobrok ili slasni džem.
Osim što je ukusan , za nar se ističe da je posebno bogat vitaminima A, C i B5 što znači da u sebi sadrži i minerale kalijuma i gvožđa. Efikasan je takođe u borbi protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, a ima i antioksidativna svojstva pa je dobar saveznik kada je zdrava ishrana u pitanju. Bere se od avgusta do decembra, a možete uživati u njegovom plodu, sokovima ili uksunom zdravom smutiju.
Osim što su dobri za kognitivne funkcije, i mentalno zdravlje, orasi su posebno dobri i kada je pravilan rad srca u pitanju. Bogati mineralima i vitaminima, orasi se mogu konzumirati uz doručak kao dodatak ovsenim pahuljicama, kao užina, a mnogima su i omiljeni sastojak u slatkim poslasticama.
Brokoli je bogat vitaminima C, B i E i u sebi sadrži dosta kalcijuma, kalijuma kao i folne kiseline pa spada u sam vrh kada su jesenje zdrave namirnice u pitanju. Brokoli doprinosi i boljem kardiovaskularnom zdravlju, a odličan je kao dodatak glavnom jelu ili salata.
Bundeva je mnogima omiljeno povrće čija je sezona sazrevanja na jesen i uspešno se može očuvati u svežem stanju sve do ranog proleća. Bundeva je izuzetno bogata karotenom, vitaminima B, C i E kao i kalijumom. Često se koristi u pravljenju ukusnih jesenjih poslastica, pripremi sokova, a retko ko će odoleti i ukusnom potažu od bundeve. Semenke bundeve su takođe veoma zdrave i pomažu u borbi protiv nastanka bubrežnog kamenca. Poznato je takođe i ulje od bundeve koje se najčešće koristi u jačanju imuniteta, i predstavlja osnovu svake kuhinje kada je svakodnevno prženje i kuvanje hrane u pitanju.
Bilo da ste više ljubitelj voća ili povrća uživajte ove jeseni u ukusnoj i zdravoj hrani kao i svim blagodetima koje ovo godišnje doba nosi.