Ima li šta lepše od parčeta sočne i slatke lubenice u vrelim letnjim danima? Ova, mnogima omiljena poslastica, pravo je osveženje u sunčanim letnjim danima. A, osim što nas osvežava, lubenica takođe ima i pozitivne blagodeti na naše zdravlje i spada među najzdravije voće.
Malo je poznato da lubenica sadrži samo 46 kalorija po parčetu, ali i veliku količinu vitamina poput vitamina A i vitamina C.Sočno, osvežavajuće voće, nije samo dobro da vas ohladi, već́ ima i brojne zdravstvene koristi. Ova voćka veoma je pogodna za ishranu u letnjim danima, jer nadoknađuje obilje vitamina, minerala, kao i izgubljenu tečnost. Zato, ukoliko se pitate koje je to najzdravije voće koje bi trebalo da jedete tokom ovog leta, pročitajte nekoliko saveta zašto je lubenica među najomiljenijim i najzdravijim voćkama.
Osim što je bogata obiljem vitamina, lubenica spada među voćke koje su najbolje za detoksikaciju organizma.Ona u sebi sadrži čak 92% vode, a sama kombinacije vode i vlakana znači da, jedući lubenicu unosimo hranu punu vlakana. Osim što sadrži veliku količinu vode, lubenica uklanja i nadutost, pa se često preporučuje kada je zdrava ishrana u pitanju. Te ćemo unosom lubenice, em uživati u omiljenom voću i njegovoj slatkoći, em se nećemo plašiti da tokom letnjih dana nabacimo po koji kilogram viška.
Osim što je eliksir zdravlja, lubenica može biti i čuvar lepote.Njeno blagodetno svojstvo utiče i na našu kožu štiteći je od štetnih UV zraka, a zahvaljujući visokom dejstvu vitamina koje sadrži u sebi naša koža biće lepša i zategnutija. Prednost lubenice jeste u tome što njena pozitivna dejstva mogu biti vidljiva odmah, ali ukoliko želimo dugotrajnija dejstva na našoj koži, neophodno je mesec dana svakodnevno uzimati po krišku ovog voća kako bi se ćelije kože regenerisale i imale dugotrajniji uticaj pod dejstvom vitamina A. Lubenicu takođe možemo kombinovati sa vitaminima C i E, kao i sa hijaluronskom kiselinom.
Malo je poznato da kada se pitamo šta je zdravo jesti, lubenicu ne svrstavamo u red voća koje ima pozitivna dejstva na naše kosti i krvni pritisak. Pre ćemo se odlučiti da u svoju ishranu uključimo mlečne proizvode bogate kalijumom, nego unesemo lubenicu. Ova voćka, koju mnogu svrstavaju u red povrća, u sebi sadrži citrulin, aminokiselina u lubenici, proizvodi azotni oksid koji pomaže u proširenju krvnih sudova. Konzumiranjem lubenice na taj način možemo sniziti krvni pritisak, a samim tim i smanjiti mogućnost od srčanog ili moždanog udara. Kada je zdravlje kostiju u pitanju, lubenica kao i paradajz u sebi sadrže likopen koji je poput kalcijuma, te na taj način pozitivno deluje na čvrstinu naših kostiju.
Istraživanja su pokazala da nas samo jedna kriška lubenice dnevno može zaštititi od srčanog udara. Srčana bolest je uzrok smrti broj jedan širom sveta. Faktori načina života, kao što su zdrava ishrana i dijeta, mogu sniziti rizik od srčanog udara i moždanog udara, smanjujući krvni pritisak i nivo holesterola. Nekoliko hranljivih sastojaka lubenice ima posebne koristi za zdravlje srca. Studije sugerišu da likopen može pomoći snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u sprečavanju oksidativnih oštećenja holesterola.
Lubenica je takođe poznata po tome što podiže raspoloženje i čini nas vedrijim i lepšim, a samim tim može ublažiti i depresiju. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu po dve kriške lubenice dnevno imaju manju mogućnost da obole od depresije i anksioznosti. Zato se ne libite da sebi spremite punu činiju lubenice, koja je s pravom najzdravije voće i uživate u njenom ukusu i lekovitom dejstvu.